28-30 Kingswalk, West Kirby

We were presented with an unusual brief to connect two detached houses. Our client Ian had purchased a neighbouring property which had been vacant for some time. The two properties were at different levels, and both had been extended on several occasions to the rear.

The challenge was to create a living space that would connect the two houses at ground floor and the bedroom with a new dressing space at first floor.

The end result are two glazed intersecting cubes with a simple glazed bridge link at bedroom level.

The first floor master bedroom is now connected to a dressing room via a structural glazed bridge link with intelligent glass technology that instantaneously can be altered to either opaque or transparent at the flick of a switch.

PROJECT TYPE: Residential Extension

TIMESCALE: 26 weeks

BUDGET: £225,000 (approx)

KEY FEATURES: Key features include the specification of smart glass technology which can automatically switch from clear to opaque and the extensive use of glazing to maximise natural light without compromising solar gain or excessive heat loss.